radio NED+

luister naar meer dan 1000 radiostation uit Nederland en Vlaanderen

radioNEDWERK: Radio Seabreeze

Naast de grote commerciële radiostations zijn er zo veel andere interessante radiostations die te beluisteren zijn via AM, FM, DAB+ of het internet. RadioNED wil graag via het item radioNEDWERK een aantal stations in de schijnwerpers zetten. In deze editie spreekt radioNED met Marcel Joustra van Radio Seabreeze.

Waarom ben je dit station gestart? 

Marcel Joustra vertelt: “Dat is terug te herleiden naar de jaren 70. Als jochie ben ik toen met het radiovirus besmet geraakt, en dat raak je nooit meer kwijt. Eerlijk is eerlijk, tussen mijn 18e en 45eben ik er heel weinig mee bezig geweest, tot ik op mijn 45e ineens mijn jeugdvriend Anne Zijlstra weer tegenkwam. Binnen een paar maanden hadden we apparatuur gekocht en zaten we bij een illegaal AM station, Atlantis uit Noord Friesland.”

Hoe heb je dat aangepakt?

Marcel Joustra heeft heel veel tijd gestoken in het opzetten van een gedeeld station. Veel jocks zitten nu bij Radio Seabreeze en betalen contributie.

“Het is echt een station van een hele grote groep enthousiastelingen samen. Iedereen heeft zijn eigen studio, de automatisering doet de rest. Twee mainservers die elkaar automatisch opvangen, jocks die programma’s in kunnen sturen of live gaan (naar eigen keuze op het laatste moment), uitzending gemist dat direct na uitzending beschikbaar is en luisteraars die gedurende non-stop zelf de inhoud kunnen bepalen. Alle apparatuur is bij gerenommeerde zenderbouwers uit Griekenland gekocht. We hebben nu vier PWM zenders beschikbaar twee op reserve, de andere twee doen full time dienst. BUMA/STEMRA hebben we een speciale regeling mee, net als met SENA. O ja, vergeet reclamecodecommissie, commissariaat voor de media en de RDI (voormalige AT) niet.”, aldus Marcel Joustra.

Wat is het muziekformat?

Radio Seabreeze is een golden oldies station met de nadruk op jaren 60, 70, 80 en 90. Ook worden er leuke platen van de jaren 2000 en verder (inmiddels ook al 20 jaar oud) gedraaid.

“Nostalgisch verfrissend noemen we dat op Radio Seabreeze. In de avond hebben we speciale programma’s met bijvoorbeeld Engelstalige jocks, of programma’s met stevige rock muziek, jaren 50, country en soft-rock.”.

Hoe is het radiostation te ontvangen (am, fm, dab+ en/of internet)? 

Radio Seabreeze is in noord Nederland te ontvangen op 1395 kHz en in midden en west Nederland op 1098 kHz middengolf. “Dat geeft ons allemaal dat nostalgische gevoel. Krakende geluiden, geknepen geluid: het doet ons allemaal denken aan de periode met de zeezenders. Diverse jocks bij Seabreeze hebben dat ook atief meegemaakt aan boord van die schepen.”

1395 kHz in Grau

Hoe zie je de toekomst van radio? 

“Hoe jammer ook: radio via de ether heeft geen toekomst. Niet voor oudjes (die verdwijnen langzaam), maar ook niet voor de jongere generatie. Dat geldt ook voor DAB. Dat is in de markt gezet door onze overheid als verdienmodel en door de radiostations om concurrentie op afstand te houden. Internetradio zal de standaard worden. De meeste auto’s hebben standaard CarPlay of Android Auto aan boord. Internetverkeer kost tegenwoordig maar weinig.”, vertelt Marcel Joustra.

Copyright 2017, 2018, 2019 en 2020 radioNED