radio NED+

luister naar meer dan 1000 radiostation uit Nederland en Vlaanderen

radioNEDWERK: KL85

Naast de grote commerciële radiostations zijn er zo veel andere interessante radiostations die te beluisteren zijn via AM, FM, DAB+ of het internet. RadioNED wil graag via het item radioNEDWERK een aantal stations in de schijnwerpers zetten. In deze editie spreekt radioNED met Geert van Dijk van KL85.

Waarom ben je dit station gestart?

KL85 is een uitvloeisel van radio en mediaprojecten die zijn oorsprong kenden midden de jaren 70. Geert van Dijk vertelt: “Na het verdwijnen van de zeezenders op 31 augustus 1974 was de leegte op radiovlak erg groot en kon voor ons Radio Mi Amigo dat niet invullen, hoe groot ook het respect voor deze onderneming was, de vonk was het toenmalige radio tijdschrift “Baffle” wat later “RadioVisie” is geworden. Daaruit ontstond in 1977 Radio Gemini die eerst vanuit Vlaanderen haar uitzendingen verzorgde in heel moeilijke omstandigheden. Door de tolerantie in Wallonië wat vrije radio betreft, verhuisde Radio Gemini net over de grens van Vlaanderen en nestelde zich in Herseaux in 1979 van waaruit meer en meer programma’s werden uitgezonden. Later verhuisde het station naar het hoger gelegen Dottenijs. Radio Gemini zond uit voor de regio zuid-West Vlaanderen regio Kortrijk-Menen. De keuze voor Wallonië was niet moeilijk gezien deze regio aan de grens van Wallonië ligt. De medewerkers van het eerste uur zijn midden de jaren 80 opgestapt om andere dingen te gaan doen en ook was de gezellige tijd rond die vrije radio wat verdwenen. Ondertussen was Radio Gemini terug in Kortrijk beland. Maar een radio microbe die blijft aan je lijf knagen, eind jaren 90 kwamen de medewerkers van het eerste uur elkaar weer tegen en dienden een aanvraag tot zendvergunning in voor de radio Kortrijk onder de naam “KortrijkFM”, maar er waren kapers op de kust met meer geld en meer middelen en KortrijkFM ging niet door.”

Hoe heb je dat aangepakt?

“In 2009, maakte het VRM mogelijk om via een evenementenvergunning op FM te gaan uitzenden voor de duur van dit evenement. Zo startte via de vzw TwinMedia het eerste project op met als thema “Gemini 2011”. Daarna werd de vzw Nordica opgericht en tot 2019 werden jaarlijkse radio-evenementen georganiseerd, waaronder “Mi Amigo 40” te Oostende, Radiodag te Gistel en “Mi Amigo 45” te Blankenberge. Daartussen werden evenementen georganiseerd te Bissegem. Rond het jaar 2019 werd samengewerkt met de vzw TwinMedia om een zendvergunning op FM voor de regio Kortrijk. Deze werd deze keer wel binnengehaald. Maar technisch een heel moeilijke kaart om het te realiseren, en ook op programmavlak waren er teveel verschillende meningen die niet konden verenigd worden en dus ging de vzw Nordica zijn eigen weg en werd KL85 (wordt op zijn Engels uitgesproken) geboren. Het station kwam in “de lucht” op 10 april 2020 en dus op heden reeds meer dan 3 jaar jong.

Het station was in eerste instantie opgezet om een soort promotiestation te zijn voor de evenementen “MA40”, wat al gauw werd gedwarsboomd door de Coronatijden. Zodoende werd het een soort radio lab waar men diverse vormen van radiomaken zou uittesten. Zolas de KL85 Morning Club. KL85 probeert zoveel als mogelijk een eigen karakter, imago te hebben.”, aldus Geert van Dijk.

Wat is het muziekformat?

Een enthousiaste Geert van Dijk vertelt: “De medewerkers van het eerste uur, zijn nog sterk verbonden met de zeezenders van  de jaren 70 en dusdanig kan je bij KL85 veel programmatijd vinden die teruggaat naar die zeezenderperiode. Overdag proberen we zoveel als mogelijk commerciële muziek te programmeren, afgewisseld met nieuws en informatie met eigen en externe medewerkers.

De avondprogrammering is heel anders maar ook heel bijzonder.zo is er bij KL85 over de week gespreid zo’n 16uur Blues en Jazz te horen. Daarnaast ook een avondvullend hard rock programma Rocktrax en op vrijdag is er “At The Club” waar locale en niet locale dj’s hun setje kunnen insturen.”

Hoe is het radiostation te ontvangen (am, fm, dab+ en/of internet)?

KL85 zendt uit via het internet vanuit West-Vlaanderen, elke medewerker kan vanuit zijn studio thuis live programma’s maken of opnemen en doorsturen.

“We proberen zoveel als mogelijk een West Vlaamse stempel op het station te drukken maar natuurlijk zenden we uit voor de ganse aardbol. We hebben een dagelijks West Vlaams weerbericht, en we proberen in de Morning Club het West Vlaams een beetje te promoten, maar zoals aangegeven KL85 stopt niet aan de grens van West Vlaanderen daarom willen we iedere luisteraar bij het station betrekken. KL85 kent veel bijval in Nederland en dit wellicht door zijn verbondenheid met de zeezenders.”, aldus Geert van Dijk.

Hoe zie je de toekomst van radio?

Geert van Dijk ziet een toekomst voor internetradio: “FM hier in Vlaanderen is iets wat beschermd wordt voor de grote spelers, de andere zijn slecht, moeilijk op enkele uitzonderingen na te ontvangen. DAB+ is geen optie, te duur en niet interessant. Als je ziet dat de FM zou eerst worden afgekoppeld in 2025 en plots tot 2035 wordt verlengd dat zegt al genoeg over de toekomst van de DAB+, die heeft gewoon geen toekomst, daar heeft bijna niemand nog interesse voor. De interesse voor internetradio zou moeten worden aangewakkerd door daar veel meer publiciteit rond te maken, want die vorm van radio kan je via vele platformen en veel beter dan DAB+ en FM ontvangen. Zou deze vorm van radio misschien een bedreiging zijn voor onder andere Broadcast Partners? Maar dit is wellicht wat ver gezocht.”

Copyright 2017, 2018, 2019 en 2020 radioNED