instellingen
Voordat je aan de slag gaat met radioNED is het handig om eerst een kijkje te nemen in de instellingen van radioNED. Je vindt deze via de instellingen van iOS. Kies daarna voor radioNED. Je kunt instellen dat je bij het opstarten meteen in je favorietenlijst terecht komt, iCloud synchronisatie gebruikt moet worden om je favorieten tussen je diverse devices te synchroniseren, of in de biografie het aantal luisteraars getoond moeten worden, bij het opstarten van radioNED meteen het laatste afgespeelde station afspelen (autoplay), albumart aan- of uitzetten of alleen aanzetten op je Wifi-netwerk, en hoe de muziek informatie getoond moet worden. Met name handig om in te stellen voor CarPlay of bluetooth audio. Verder kun je kiezen voor donker, licht of automatische weergave modus en kun je de af te spelen kwaliteit van een radiostation instellen. Handig om bij gebruik van 3G/4G/5G-netwerk het dataverbruik te beperken.
 
Met de optie “interrupt” kun je instellen hoe radioNED een interrupt afhandelt, bijvoorbeeld als je een telefoontje krijgt. Standaard pauzeert radioNED de stream nu met als nadeel dat de stream in tijd achterloopt op de klok. Zo hoor je bijvoorbeeld het nieuws van 14:00 terwijl het 14:20 is. Je mist echter niks van de stream 😉 Je kunt ook de instelling aanpassen naar “stream stoppen”, zodat de stream altijd synchroon loopt met de tijd. Tevens is er een optie dat de stream pauzeert, maar na 5 minuten de stream stopt.
radiostation afspelen
Een radiostation kun je afspelen door op de “tegel” van het radiostation te drukken. Je kunt ook de play|pause knop onderaan het scherm gebruiken.
willekeurig radiostation afspelen
Je kunt radioNED een willekeurig radiostation laten kiezen uit de lijst die op dat moment geselecteerd is. Je laat radioNED een dobbelsteen gooien door lang op de play|pause knop te drukken en deze dan los te laten. Je ziet kort een dobbelsteen op de plek van de play|pause knop verschijnen. Vervolgens start het willekeurig gekozen radiostation. Zo ontdek je nog eens wat nieuws op de radio 😉
zoeken naar radiostations
Je kunt naar radiostations zoeken door bovenin het scherm een deel van de naam van het radiostation in te typen. In de lijst met zenders worden dan alleen die zenders getoond die voldoen aan de zoekcriteria. Je kunt daarnaast op genre zoeken door op de knop met de pijltjes onderaan het scherm te klikken. De volgende genres zijn beschikbaar: alle zenders gesorteerd van a tot z, alle zenders gesorteerd van z tot a, alle landelijke zenders, alle regionale zenders, talk radio, 70s, 80s, 90s, 00s, dance, nederlandstalig en speciale feestzenders, zoals tijdens sinterklaas, kerst of carnaval.
favorieten aanmaken
Favorieten aanmaken doe je door lang op een “tegel” van een radiostation te drukken, zodat je in de biografie van het radiostation komt. In dit scherm kun klikken op het sterretje om het radiostation aan de favorieten toe te voegen.
Alleen beschikbaar in radioNED+

favorieten herschikken

Favorieten kun je herschikken door met twee vingers op een “tegel” te drukken en vervolgens de “tegel” naar een andere plaats te verslepen. Houd de twee vingers steeds op de “tegel”.
Alleen beschikbaar in radioNED+
radiostation delen
Je kunt een radiostation delen via sociale media zoals facebook of twitter door lang op een “tegel” van een radiostation te drukken, zodat je in de biografie van het radiostation komt. In dit scherm kun klikken op het deelteken om het radiostation te delen.
wekker | timer zetten
Je een wekker zetten zodat je wakker gemaakt wordt met je favoriete radiozender. Ook kun je voor het slapengaan een timer zetten zodat je in slaapt valt met je favoriete muziek. Als de timer afloopt stopt de zender.
recent afgespeelde nummers bekijken
RadioNED biedt de mogelijkheid om recent afgespeelde nummers te bekijken. Uiteraard alleen als een radiostation de titel en artiest meezendt in de stream. Daarnaast probeert radioNED het bijbehorende hoesje te vinden. Als die gevonden wordt, dan wordt deze ook getoond. Je kunt “recent afgespeeld” vinden via het menu, echter is er ook een shortcuts ingebouwd. Door op de naam van het radiostation te klikken kom je direct terecht in het “recent afgespeeld” scherm.  
Alleen beschikbaar in radioNED+
widgets
In het widget scherm van iOS kun je door de optie “wijzig” (onderaan) en vervolgens rechtsboven de “+” te kiezen de “favorieten” of “recent afgespeeld” widget van radioNED toevoegen. Je kunt dan met een druk op de zender meteen luisteren naar het station.
Alleen beschikbaar in radioNED+

dark | light mode zetten

Je kunt radioNED omschakelen van dark naar light mode en vice versa.
swipe gestures
Je kunt in bovenstaande schermen makkelijk navigeren door naar links of rechts te stippen met je vinger. Handig omdat je daarmee met een grovere beweging van bijvoorbeeld favorieten naar menu kunt gaan dan exact op het icoontje te klikken in de menubalk.
ranking
Je kunt radioNED een lijst laten maken van de radiostations met de meeste luisteraars op dat moment. Alle radiostions die het aantal luisteraars vrijgeeft worden gescand. De lijst begint met de zender met het meeste luisteraars. Klik lang op de “tegel” om het aantal luisteraars van dat moment in te zien.
radioNED voor tvOS bedienen
Met de remote app voor de Apple TV op je iPhone of iPad kun je radioNED voor tvOS bedienen. scroll door de verschillende radiostations in de op dat moment gekozen selectie door op de scroll iconen te klikken.
CarPlay problemen?
Soms is de verbinding tussen de iPhone en auto niet meer stabiel. Je merkt dit doordat radioNED niet via CarPlay opstart, maar pas nadat je radioNED op je iPhone geactiveerd hebt. De oplossing hiervoor is simpel: via de instellingen op de iPhone kies je voor de optie “vergeten”. Daarna verbind je de auto en de iPhone opnieuw met elkaar.
Zie ook de pagina: How to use CarPlay with your iPhone van Apple.