radio NED+

luister naar meer dan 1000 radiostation uit Nederland en Vlaanderen

Roparun Radio te beluisteren via radioNED op 26, 27 en 28 mei 2023

De Roparun is een jaarlijks run met als doel zo veel mogelijk geld op te halen voor de goede doelen die de Roparun ondersteunt. De Roparun wordt verslagen door Roparun Radio. Deze “zender” is 3 dagen per jaar live tijdens de Roprun. Vanaf dit jaar brengt Roparun Radio ook verslag uit via radioNED.

Geschiedenis Roparun

Hij wilde de marathon van Rotterdam lopen, maar een blessure zat hem in de weg. Sjaak Bril móest opgeven. Iedereen die de Roparun kent, weet wat daarna gebeurde: de weddenschap met Peter van der Noord, die de marathon kleineerde en beweerde dat het pas echt werd als je naar Parijs liep. Zo gezegd, zo gedaan. Uit deze weddenschap in 1991 ontstond die Rotterdam-Parijs-Run.

Sjaak en Peter besloten om sponsors te zoeken voor deze uitdaging, wat ze verrassend goed afging. Na afloop bleken ze, na aftrek van de onkosten nog 100.000 gulden over te houden. Dit bedrag wilden zij aan een goed doel doneren. De tip werd gegeven dat er in het Daniel den Hoed ziekenhuis mensen lagen die niet naar de gang konden om te bellen omdat ze vastzaten aan een infuus. Er zijn toen met dit geld een aantal mobiele infuushouders aangeschaft, daarnaast is geholpen met nieuwe telefoons en een aantal tv’s. Op deze manier konden ze een kleine bijdrage leveren om het ziekenhuisverblijf net een beetje aangenamer te maken. Zo is ook het doel van Roparun ontstaan, palliatieve zorg voor mensen met kanker.

In de volgende jaren bleef de Roparun flink groeien, zowel het aantal teams als het aantal vrijwilligers die zich wilden inzetten voor dit mooie doel. In 2004 werd besloten om de route om te draaien en van Parijs naar Rotterdam te lopen, zodat er ruimte was voor nog meer teams. De wachtlijst met inschrijvingen bleef met de jaren oplopen, waardoor er werd besloten vanaf 2012 een extra route toe te voegen aan de Roparun. Deze route startte tot 2019 in Hamburg. In 2020 werd deze startlocatie verplaatst richting Bremen. Met een startlocatie dichterbij de Nederlandse grens, is het mogelijk om een groter deel van de route door het Noorden van Nederland te laten lopen. Sinds 1992 is de Roparun met enkele teams dus uitgegroeid naar honderden teams met duizenden deelnemers.

Niet alleen de teams, maar ook de organisatie is flink gegroeid met de jaren. Voor het organiseren van de Roparun zijn er zeven vaste werknemers in dienst. Zij doen dit in samenwerking met zo’n 525 vrijwilligers. Voor meer informatie bekijk je het kopje de organisatie.

Sjaak en Peter zijn met de jaren naar de achtergrond van de organisatie getreden. In 2015 vertelde Sjaak van zijn ziekte, de laffe kanker die zijn lichaam was binnengeslopen. Maar Sjaak zou niet opgeven: hij ging het gevecht aan, zei hij. Hij knokte tot het niet meer ging tegen die tegenstander die hem van binnenuit opvrat. En de man die niet kon opgeven, moest nu wel capituleren: in 2017 is Sjaak Bril overleden.

Nadat hij in 2011 een bewuste keuze maakte om rustiger aan te doen en afstand te nemen van zijn bestuursfunctie en rol binnen de Roparun, is Peter in 2019 zelf aan de ziekte kanker overleden.

Het goede doel

Het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun:

Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.

Je kunt hierbij denken aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-) kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Vakanties voor mensen met kanker en hun familie zodat zij, ook in een akelige periode, een mooie herinnering kunnen creëren. Workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen die ze krijgen door de behandelingen. Een fijne dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn. De ontwikkeling van ‘palliatieve boxen’, een hulpmiddel voor mensen in een terminale fase die graag in de eigen thuisomgeving willen verblijven. Of de inrichting van een hospice om er voor te zorgen dat mensen tijdens hun laatste levensfase in een prettige omgeving kunnen verblijven. Voor meer informatie over de goede doelen van Roparun kijk bij Doelen.

213 Teams nemen deel aan Roparun 2023

De inschrijvingen voor de Roparun 2023 zijn gesloten. In het pinksterweekend zijn tussen Twente en Rotterdam ruim vijfduizend deelnemers, verdeeld over 213 teams, actief voor de tweeëndertigste editie van de Roparun. Met deze estafetteloop zamelen zij geld in voor de ondersteunende zorg voor mensen met kanker en hun directe omgeving. De Roparun vindt dit jaar plaats van 27 tot en met 29 mei 2023.

Ook dit jaar blijft de Roparun binnen de eigen landsgrenzen. Op 27 mei gaan de teams vanaf Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe van start. Zij leggen in het pinksterweekend ruim 500 kilometer af om op maandag 29 mei op de Rotterdamse Coolsingel te finishen. De nieuwe directeur Lesly Wolters kijkt uit naar zijn eerste Roparun: “Het is fantastisch om te zien dat ook dit jaar weer meer dan vijfduizend deelnemers en vijfhonderd vrijwilligers zich inzetten voor een betere kwaliteit van leven van de medemens. We gaan er met elkaar een geweldige editie van maken!”

Over Roparun
De Roparun is een estafetteloop waarmee teams geld inzamelen voor palliatieve zorgprojecten voor mensen met kanker en hun naaste omgeving. Vorig jaar was de opbrengst ruim drie miljoen euro. Wolters: “We zijn enorm trots en de deelnemende teams dankbaar die dit geweldige bedrag binnen hebben gehaald. Minstens net zo trots en dankbaar zijn we onze vrijwilligers. Zonder hen is een evenement als de Roparun organiseren onmogelijk.” De eerste editie vond plaats in 1992 en is sindsdien uitgegroeid tot een evenement met ruim 5000, én op het hoogtepunt zelfs 8000, deelnemers.

Wil jij Stichting Roparun of een team steunen? Kijk dan op www.roparun.nl/teams/alle-teams

Copyright 2017, 2018, 2019 en 2020 radioNED